19 January 2016

Vetés és Aratás

"Amit vet az ember, azt aratja is"


Az egyik kedvenc témám mostanában a Vetés és Aratás törvénye. Nyugalom, nem földművelésről lesz szó! Bár az analógia elég találó. Hiszem, hogy amit teszünk, mondunk vagy gondolunk, az kihatással van az életünkre (néha sokkal jobban is, mint gondolnánk), legyen az egészség, kapcsolatok, anyagiak, karrier, lelki élet, képességek vagy bármi más. Van is egy közmondás erre: ki mint veti ágyát, úgy alussza álmát.



Minden magként kezdődik, legyen az egy gondolat, egy ötlet, egy álom, idő, pénz vagy lényegében bármi. Vetünk egy gondolatot, cselekedetet aratunk belőle. Vetünk egy cselekedetet, szokást aratunk belőle. Szokást vetünk, jellemet aratunk. Jellemet vetünk, végzetet aratunk.
Nem várhatunk tétlen, karba tett kézzel, ugyanis semmi sem történik, amíg a magot el nem vetjük. Ehhez sokszor nagy hit kell, hogy bízzunk abban, a mag ki fog kelni, és meghozza a remélt termést. 
És akármit vetünk, azt fogjuk aratni, legyen az pozitív vagy negatív dolog. Ha paradicsomot vetünk, nem paprika fog nőni. Nem vethetünk lustaságot és arathatunk sikerességet. Ha nagylelkűek vagyunk mások felé, mi is azt kapjuk vissza. Ha kritikusak vagyunk, akkor minket is kritizálni fognak. „Amilyen ítélettel ítéltek, olyannal ítélnek meg titeket is. És amilyen mértékkel mértek, olyannal mérnek nektek is." Ez csak egy alapelv, léteznek kivételek, hiszen vannak más befolyásoló tényezők is. 
Emellett tudnunk kell, hogy nem csak mi vetünk. A családunk, a körülöttünk lévő emberek vetéséből is aratunk, hiszen az életeink összefonódnak, hatással vagyunk egymásra. Azt is aratjuk, amit az előző generációk vetettek (például, ha valaki örököl egy vagyont vagy éppen adósságot). Ezért mi magunk is felelősséggel tartozunk, hogy mit vetünk mások életébe.
Minden, amit teszünk, következményekkel jár, pozitív és negatív értelemben egyaránt. Lehet, hogy nem azonnal látjuk az eredményt, mert más évszakban aratunk, mint amilyenben vetettünk. (Gondoljunk csak a tényleges agrár gazdálkodásra.) „Mindennek megvan a rendelt ideje, és meg van az ideje az ég alatt minden eseménynek. Ideje van az ültetésnek, ideje van az ültetvény kiszaggatásának.” Ha túl hamar szedjük le a gyümölcsöt, még éretlen lesz. Tehát, hogy learathassuk a termést türelmesnek kell lennünk és nem feladni.
Általában többet aratunk, mint amennyit vetetünk. Ugyanis a mag szaporodik: "az egyik harmincszor annyit, a másik hatvanszor annyit, némelyik pedig százszor annyit” terem.
Növelhetjük a termést, ha még több magot plántálunk. "Aki szűken vet, szűken is arat, és aki bőven vet, bőven is arat." Ne sajnáljunk a jó dolgokba, jó földbe vetni: szeretetet, kitartást, pénzt, türelmet, időt, fáradozást.
Itt az idő a vetésre! Mindig halogatjuk. Majd ha kevesebb munkám lesz, majd ha végzek az iskolával, majd ha felnőnek a gyerekek stb. Igazából valószínűleg SOHA nem lesz "megfelelő" az időzítés. Ha mindig a tökéletes alkalomra várnák, semmi sem készülne el. Egyszerűen csak csinálni kell.
Végül egy gondolat, ami engem nagyon szíven talált (és az életem átértékelésére késztetett sok tekintetben): 

 Ha változtatni akarsz azon, amit aratsz, akkor előbb változtass azon, amit vetsz!

 Love,

Idézetek forrása: Biblia

10 comments:

  1. Gyönyörű bejegyzés lett!! <3 Köszönöm!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Szívesen! :) Örülök, ha hasznodra vált, ez a lényeg! <3

      Delete
  2. Nagyon tetszik! Jó írás! :)

    ReplyDelete
  3. Szia! Imádtam ezt az írásodat, és a képeket meg a blogod szépségét. Díjat kaptál, nézd : http://csakcsinald.cafeblog.hu/2016/03/12/kaptam-tovabbadom/
    Köszönöm, ha válaszolsz.
    Üdv., Ági

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kedves Ági! Köszönöm szépen! Amint tudom, elkészítem a válaszokat! :)

      Delete

@niksboxblog