04 February 2016

Cserélj szemüveget!

Photo by Zalavári Veronika
Általában kontaktlencsét hordtam, de körülbelül egy éve kaptam ezt a klassz és divatos szemüveget, amit azóta szívesen viselek. Azonban úgy érzem, itt az ideje a szemüvegcserének! No, nem fizikai értelemben, hanem gondolkodásmódban, hozzáállásban. 
Mi, emberek, mindannyian egyfajta láthatatlan szemüveget viselünk, amin keresztül a világot szemléljük. Ennek "élessége" viszont nagyban függ a neveltetésünktől, a tanulmányainktól, a barátainktól, a tapasztalatainktól, a személyiségünktől és még sok mástól. Ezek megszűrik, hogyan látunk, értelmezünk bizonyos dolgokat. 
Ha például napszemüveg van rajtam, sötétebbnek látom a világot, és én ezt élem meg valóságnak, a saját igazamnak. Ez rendkívül szubjektív, hiszen ha leveszem, észre veszem, hogy világos van. Sőt, ha felveszek egy piros lencséjű szemüveget, a világ mindjárt piros lesz.
Jobban járnánk ha bizonyos helyzetekben, problémákban, konfliktusokban, kihívásokban inkább levennénk a saját szemüvegünket, és keresnénk egy olyat, amivel jobban látunk. Így valószínűleg könnyebben találnánk megoldásokat, talán nem tűnne olyan kilátástalannak a probléma, esetleg szebb fényben látnánk helyzetünket és másokat is jobban meg tudnánk érteni.
Ez a kérdés nem csak a személyes életünkben fontos, hanem a másokkal történő interakcióink során is hasznos hozzáállás. Az emberek máshogy látnak és értékelnek szituációkat, ezért fontos, hogy "vegyük fel" mások szemüvegét. Ha megpróbálunk más nézőpontból vizsgálódni és nem a saját látásmódunkhoz, igazunkhoz ragaszkodni, a vitás kérdésben is könnyebb megegyezni. 

A cikk a saját magam emlékeztetésére íródott, de mivel a korábbi hozzászólások, visszajelzések alapján Ti is szeretitek az ilyen fajta bejegyzéseket, gondoltam, megosztom, hátha másnak is hasznos lesz.

Love,

4 comments:

  1. Teljesen igazad van, de mint mindig, ebben is az ember néha nem látja a fától az erdőt. Kívülállóként sokkal egyszerűbb észrevenni az ilyesmit. Egyébként nekem iy ilyen stílusú szemüvegem van, imádom :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Igen, mert általában magunkból indulunk ki. Éppen ezért jó az ilyesmit tudatosítani magunkban, így változtathatunk (legalább néha :P ). :)
      Nekem is nagyon tetszik ez a stílusú szemüveg. És a szépség mellett nagyon kényelmes is. ;)

      Delete
  2. Ez az iromány, amilyen kis rövid volt, annyira jól esett a lelkemnek. :)

    ReplyDelete

@niksboxblog