19 October 2015

Tips on healthy hair | Tippek az egészséges hajhoz


I have long hair for many many years, so I have plenty of experiences in maintaining it. I would like to share my best tips with you. Of course I can not write about every issue because it would be a very long post. :) I am mainly focusing on how to keep your hair healthy, shiny and how to prevent split ends. I will make a post about hair loss later. Obviously this is a never-ending list... :)
Remember that the most important factors that decide the quality of your skin and hair are your genes and family history, your nerves and emotions, and your immune system. So we can't expect miracles, but we can make difference.

Már sok-sok éve hosszú hajam van, így sok tapasztalatra tettem szert az ápolás terén. Szeretném megosztani veletek a legjobb tippjeimet. Természetesen nem tudok lefedni minden problémát, mert akkor ez egy nagyon hosszú bejegyzés lenne. :) Most főként arra koncentrálok, hogyan őrizzük meg hajunk egészségét, fényét és hogyan előzzük meg a hajvégek töredezését. Nyilván ez egy véget nem érő lista... :)
Jó tudnunk, hogy a legfontosabb befolyásoló tényezők a hajunkkal a kapcsolatban a gének és a családi háttér, az idegrendszer és az érzelmek, valamint az immunrendszer. Szóval csodát nem várhatunk, de javíthatunk a helyzeten.

I created a '"Do" and a "Don't" list.
Egy "Tedd" és egy "Ne tedd" listát állítottam össze.

Do: 
- Prevention is easier than correction, so comb your hair gently and slowly.
- Massage your roots with your fingertips (not your nails) when shampooing to stimulate the circulation.
- Try to use a shampoo with natural ingredients. Chemicals can hurt your scalp.
- Shampoo only the roots. The foam will reach the rest of your hair when you rinse it out. Otherwise it will make your hair dry.
- Use hairmasks to nourish your hair. And use conditioner after shampoo.
- At last rinse use cold water. It will make your hair shiny.
- To give your hair a protective layer use a weightless oil or serum on your hair when it is almost dry. Coconut oil and avocado oil are really great to your hair. They can work as a split end serum.
- If you dye your hair you need even more moisturizing.
- When you go to bed, braid your hair so it won't be damaged and disheveled.
- Cut split ends every 3 months.
- Make sure you give your body enough vitamins. Eat healthy foods which also involves omega-3 fatty acids. Most important viamins and minerals for your hair are B6, B12, E, A, zink and biotin.

Don't:
- Do not wash your hair every day. Daily showers will strip your hair of its natural oils. It is better for your hair to wash it in every 3-4 days or less if it is possible. If you feel your hair greasy on the second or third day, make a nice updo. (You can find hairstyle tutorials under the 'Hair' menu :) )
- Do not use heat on your hair often. Wash your hair in the evening and while you are sleeping it gets dry - so you don't have to blow dry it. Of course with short hair it is more difficult. If you use blow dryer, put it on a cool setting and hold distance it away to protect it from any heat
- Do not comb your hair when it is wet. Wet hair is more fragile and combing could cause your hair strands to break or fall out. Use wide-tooth comb.
- Be careful with flat iron and curling iron, they can damage your hair very seriously. Try some new hairstyles instead. Your hair doesn't need to be always straight/wavy. Give your hair some rest! :)
- Do not tease it too much.
- Avoid hair styling products: hairspray etc. Use them less.


Tedd:
- A megelőzés egyszerűbb mint a helyrehozás. Fésüld a hajad finoman és lassan.
- Masszírozd a fejbőrödet az ujjbegyeiddel (ne a körmeiddel), amikor samponozod. Ez stimulálja a vérkeringést és a hajhagymákat.
- Próbálj minél természetesebb összetevőkből álló sampont használni. A sok vegyszer árt a fejbőrnek.
- Csak a fejbőrt samponozd, a lefolyó hab megtisztítja a haj többi részét is, nem kell dörzsölni.
- Alkalmazz hajpakolásokat és használj balzsamot, hogy minél jobban hidratáld a hajad.
- Az utolsó öblítésnél használj hideg vizet, ez fényessé teszi a hajat. 
- Hogy egy védőréteggel bevond a hajad, kenj rá könnyű olajat vagy szérumot, amikor már félszáraz a hajad. A kókuszolaj és az avokádó olaj jót tesz a hajnak. Hajvégápolóként is jól funkcionálnak.
- Ha fested a hajad, még jobban oda kell figyelned a hidratálásra.
- Amikor lefekszel aludni, fond be a hajad- így is megőrizheted a töréstől és a gubancolódástól.
- Háromhavonta vágasd le a törött hajvégeket.
- Vigyél be a szervezetedbe minél több vitamint. Egyél egészséges ételeket, olyanokat is, amik omega-3 zsírsavat tartalmaznak. A hajnak legfontosabb vitaminok, ásványi anyagok: B6, B12, E, A, cink és biotin.

Ne tedd:
- Ne mosd meg a hajad minden egyes nap, mert ez kivonja a hajból a természetes olajokat és nedvességet. Jobbat tesz a hajadnak, ha 3-4 naponta mosod meg. Ha a második vagy harmadik napon már zsírosnak érzed, inkább készíts egy szép frizurát. (Találsz szép frizurákat a Hair menüpont alatt. :) )
- Ne érje túl sok hőhatás a hajadat. Mosd meg este, és amíg alszol, reggelig megszárad, így nincs szükség hajszárítóra. Természetesen rövid hajjal ez nem biztos, hogy beválik. Ha mégis hajszárítót veszel igénybe, állítsd hidegebb fokozatra, és ne tartsd túl közel a hajadhoz.
- Ne fésüld ki, amíg vizes. A vizes haj még sérülékenyebb, és a fésülés a szálak töredezését és kihullását okozhatja. Használj széles fogú fésűt.
- Legyél óvatos a hajvasalóval és hajsütővassal, mert komolyan károsíthatják a hajat. Inkább próbálj ki új frizurákat helyette. A hajadnak nem kell mindig egyenesnek/ hullámosnak lennie. Adj neki egy kis pihenőt! :)
- Ne tupírozd túl sokat!
- Kerüld a hajformázó termékeket: hajlakk stb. Használj kevesebbet belőle.


It turned out to be very long. I hope this can help you! Read my other article about hairloss.
Elég hosszú lett. Remélem, a bejegyzés hasznos volt! Olvasd el a másik cikkemet a hajhullásról.

Love,

Posted originally: 29.11.2013.

4 comments:

@niksboxblog