10 May 2017

Memories | Emlékek



More and more memories come up in conversations with my friends or husband recently. Maybe this why I am so preoccupied with the topic of remembrance. Perhabs this nostalgic mood comes with age… Unfortunately I have a very bad memory. No kidding. For example from 5th grade to 8th grade in school is really blurred in my mind, and I can hardly remember a few significant event from this period. I’m curious whether my subconscious has stored these infromation at least. I have a lot of ’passive’ memories, too, which I would not remember by myself, but when a friend mentions it, it comes to my mind. I am always happy to have these forgotten treasures. It also interesting what the brain keeps: I have a few insignificant moments in my memory, which I do not know why have stayed in my head and others haven’t.

Sometimes I sorry that I have never been a diary writing person, because it would be great to read about my old events and feelings. At least I’ve had a smaller agenda every year since I was 11-12 years old and I’ve kept all of them, so I can easily search for happenings and anniversaries. I am really grateful for the achievements of modern technology, like the camera which we can perpetuate a few important moments with. We went through our wedding and honeymoon pictures and videos recently and however they were big expenses then, they worth all the money.

One of the presents for my upcoming birthday was a new camera which I got in advance and is also a very good vlogging camera (I will write about it later). This gift inspired me to revive my ’forgotten’ YouTube channel, so I will fill it up with new videos soon (in Hungarian). It will be nice to watch back my videos later, just like the photos and experiences I shared on my blog.

What are your favorite ways to keep memories?


Mostanában egyre többször merülnek fel régebbi emlékek a barátaimmal vagy a férjemmel való beszélgetéseimben. Lehet, hogy emiatt, de elkezdett foglalkoztatni ez emlékek, emlékezés témája. Talán a korral is jár ez a nosztalgikus hangulat… Sajnos nekem elég rossz memóriám van. Nem viccelek. Például az általános iskola felső tagozata (5-8. osztály) teljesen összemosódik, nem tudnám megkülönböztetni, hogy mi melyik évben történt, és csak kevés szignifikáns esemény van, ami ebből a korszakból él bennem. Kíváncsi vagyok, hogy legalább a tudatalattim elraktározta-e ezeket az információkat. Van sok amolyan „passzív” emlékem is, ami magamtól nem jutna eszembe, de ha a barátaim felemlegetik, máris beugrik. Ilyenkor nagyon tudok örülni egy-egy efféle elfeledett kincsnek. Az is érdekes, miket tart meg az emberi agy: a kevés emlékem között van néhány rendkívül jelentéktelen(nek tűnő) pillanat, ami nem tudom, miért maradt meg, és mások miért nem.

Néha kicsit sajnálom, hogy soha nem voltam az a napló író típus, mert jó lenne visszaolvasgatni történéseket, érzéseket. Viszont legalább már 11-12 éves korom óta mindig vannak kisebb méretű határidőnaplóim, amiket mind el is tettem, így a különböző események időpontjait, az évfordulókat legalább vissza tudom keresni. Nagyon hálás vagyok a modern technológia vívmányaiért is, mint például a fényképezőgép és a kamera, amikkel legalább néhány emlékezetes pillanatot meg lehet örökíteni. Mostanában nézegettük újra az esküvői és nászutas fotóinkat, videóinkat, és bár akkor ezek nagy kiadások voltak, megértek minden forintot.

A közelgő szülinapomra az egyik –már előre megkapott- ajándékom egy új fényképezőgép volt, ami egyben egy nagyon jó vlog kamera is (később még írok róla részletesebben). Ez inspirált arra, hogy egy kicsit felélénkítsem az „elfeledett” YouTube csatornámat, így az ismét élettel és új videókkal töltődik meg hamarosan. Akárcsak a blogomon megosztott képeket és élményeket, a videókat is jó lesz visszanézni.

Nektek mik a kedvenc emlékőrző módszereitek?

Love,

4 comments:

  1. Én imádok nosztalgiázni. Tinikori levelek, naplók, minden megvan. Vicces, de egyben kicsit keserédes is visszaolvasgatni őket. Az egyik legjobb barátnőm szülinapjára tavaly egy scrapbookot kapott tőlünk, vicces vagy épp megható idézetekkel, régi képekkel stb. Jó volt látni az örömét :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hú, ez nemcsak kedves és figyelmes ajándék volt, hanem nagyon személyes is. Nem csodálom, hogy örült neki. ;)

      Delete
  2. Nekem is van egy ilyen Prakticám :)
    Fotósként mindig az a legjobb érzés, amikor visszajelzést kapok a pároktól, családoktól, milyen jó visszanézni a képeim.
    Bennem is legkönnyebben azok az emlékek maradnak meg, melyekről kép is készült. Amióta van instagram fiókom, olyan egyszerű visszarepülni 1-1 pillanatba, míg az előtte levő évekről nincs annyi élénk emlékem.
    A gyerekkoromból viszont sok van, képek nélkül is.
    Kb 16 éves koromból van egy naplóm, de kb. fülig pirulok ha beleolvasok :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Köszi, hogy megosztottad a te módszereidet is! :D Ha pironkodva is, de jó lehet olvasni azt a naplót. ;)

      Delete

@niksboxblog